Artikel: Gent eist muzikale straatmuzikanten

Artikel: Gent eist muzikale straatmuzikanten

Straatmuzikanten die in Gent willen optreden, moeten behoorlijk kunnen spelen én meer dan één nummer op hun repertoire hebben. Dat staat in de nieuwe regels die de stad Gent vanaf volgend jaar wil opleggen.


 

Una Paloma Blanca. Afgelopen zomer dreef het nummer de handelaars in Gent richting zenuwinzinking. Eén straatmuzikant speelde het nummer zo vaak en zo lang, dat er in de buurt zelfs een petitie startte om de muzikanten het zwijgen op te leggen. Daarom heeft de stad Gent de werkgroep Straatmuziek opgericht.

 

Al wie de verplichte vergunning komt vragen om op de Gentse straten en pleinen op te treden, zal moeten verklaren dat hij of zij kwaliteit kan brengen. En daarnaast vragen we ook dat die muzikanten echt een repertoire hebben en zich dus niet beperken tot een eindeloze herhaling van één of een paar nummers. Wat dat laatste betreft spreekt de Gentse cultuurschepen Decaluwe uit ervaring. "Ik moet vaak vergaderen in de Veldstraat. Als er dan een straatmuzikant onder het raam staat, is dat soms gezellig. Maar als die voortdurend hetzelfde speelt, gaat dat gezellige gevoel snel voorbij."

 
De politiemensen die de vergunningen van straatmuzikanten controleren, zullen ook kunnen ingrijpen als ze merken dat die zich te vaak vergrijpen aan hetzelfde nummer. "Bovendien korten we ook de tijd in dat muzikanten op dezelfde plek kunnen staan", zegt Decaluwe nog. "Vroeger was dat twee uur, nu beperken we dat tot maximum een uur. We willen ook proberen om de straatmuzikanten wat meer te spreiden. Nu zijn er elf plekken in de stad waar het toegelaten is om op straat muziek te maken. Dat willen we uitbreiden."

 

Klik hier voor het volledige artikel uit Het Nieuwsblad van 7 december 2009