Cd: Contemporary Folk 2010

Cd: Contemporary Folk 2010

Muziekcentrum Vlaanderen en Muziekmozaiek hebben een promotie-cd uitgebracht met actuele folk uit Vlaanderen.

Traditionele muziek blijft een onuitputtelijke bron van inspiratie zowel in klassieke muziek als pop of jazz. Ook de actuele Vlaamse folkscene is alive and kickin. Dat bewijst althans het aanhoudend succes van de Stage voor Traditionele Volksmuziek in Gooik, de tune learning sessions in Gent, Leuven en Genk, talrijke jams, de onuitputtelijke inzet van clubs, kleine podia of festivals, piepjonge folkgroepjes of de volle klassen in het deeltijds kunstonderwijs.

Vandaag profiteert de jonge garde van de ervaring die door de vorige generaties is opgebouwd. Met betere broninformatie, degelijke nieuwe instrumenten, bevlogen leerkrachten, structurele onderwijsmogelijkheden wordt het potentieel groter dan ooit.

Met deze compilatie wil Muziekcentrum Vlaanderen in samenwerking met Muziekmozaïek een brede waaier van actuele folk onder de aandacht brengen van professionelen in binnen- en buitenland.

Voor de samenstelling van de compilatie werd twintig kenners gevraagd om een lijstje op te maken van een vijftiental artiesten en/of nummers die voor een degelijke luister-cd in aanmerking zouden komen. Het gaat dus om wat men hier onder folk in de brede zin van het woord verstaat en niet enkel om de groepen maar ook het repertoire of de muziek op zichzelf. Daarom zal je op de cd niet altijd de meest representatieve muziek van elke groep horen, wel een sterk nummer uit het laatste album.

De cd zal in de eerste plaats worden verdeeld onder radiomakers en muziekjournalisten, concertorganisatoren en promotoren op internationale beurzen, of worden meegegeven als visitekaartje aan gerenommeerde internationale folkartiesten tijdens de komende zomerfestivals.

In de handel is de compilatie niet verkrijgbaar. Professionelen uit de muziekscene zullen van Muziekcentrum Vlaanderen een exemplaar ontvangen. Geïnteresseerden vinden alle albums, waarvan een nummer op de compilatie-cd prijkt, terug bij Folkcorner Den Appel of in een gespecialiseerde platenzaak.

Muziekcentrum Vlaanderen en Muziekmozaïek danken alle artiesten, hun labels, het selectiecomité en Marc Vandemoortele voor de constructieve samenwerking.