Ghent Youth Jazz Orchestra

Jeugd en Muziek Gent & Muziekmozaïek start in januari 2012 een bigband-project voor een periode van drie jaar.
Deze bigband met jonge en veelbelovende jazzmusici tot maximum 27 jaar (bij inschrijving) werken 2 projecten per jaar uit.

Ghent Youth Jazz Orchestra

In vijf à zes repetitiedagen/lessen/klassen werken zij naar een concert(reeks) toe (op termijn met gerenommeerde dirigenten). Voor elke projectperiode (paas- en herfstvakantie) nodigen we een andere dirigent uit.
Jeugd en Muziek Gent en Muziekmozaïek zijn er van overtuigd dat in het Gentse/Oost-Vlaanderen en ook daarbuiten, talrijke jonge musici belangstelling hebben deze uitdaging aan te gaan. We zijn dan ook bereid deze uitdaging vorm te geven. Na de periode van drie jaar gaan we op zoek naar nieuwe andere kandidaten voor een nieuw ensemble... jonge musici.
Vanaf heden is dus de start gelegd voor de eerste groep van het …

GHENT YOUTH JAZZ ORCHESTRA: GYJO


Een bigband is een muzikaal ensemble, geassocieerd met het spelen van jazzmuziek. Bigbands werden bijzonder populair in de jaren dertig en veertig van de 20ste eeuw tijdens de periode van de swing.
Een bigband bestaat uit 12 tot 25 muzikanten en omvat saxofoons, trompetten, trombones en een ritmesectie. De GYJO-bigband wil de aloude bigbandtraditie ontdekken, maar gaat zeker de composities van hedendaagse componisten niet uit de weg

 

GYJO: DE MUSICI

 

Bram Leenaert * baritonsax

Bram Leenaert speelt reeds 20 jaar alt-saxofoon. Hij genoot een klassieke opleiding aan de muziekschool en is lid van de Koninklijke harmonie Vrank & Vrij Nazareth. In 2007 volgt hij opnieuw les, ditmaal op sopraansax en speelt hij bij het jazz-ensemble Nondesax olv Dirk Deschoenmaker. September 2011 begint hij lessen te volgen op baritonsax en wordt kort daarna lid van de SugarFree bigband olv Ivan Valck. Sinds 2013 krijgt hij muzikale begeleiding van Andy Declerck en Marie-Anne Standaert. Bij het Ghent Youth Jazz Orchestra neemt hij de baritonsaxofoon partij voor zijn rekening.

 

Nabou Claerhout * trombone

Ik wou net zoals mijn klasgenootjes ook naar de muziekschool gaan. Van thuis moest ik echter eerst verliefd worden op een instrument en pas dan zou het kunnen. Na een jaar zoeken vond ik mijn instrument. Trombone. Op mijn 8 jaar begon ik dan met trombone aan de muziekschool van Berchem. Daar kreeg/krijg ik les van Rudi Bloemme. Later ging ik naar de kunsthumaniora van Brussel, waar ik les krijg van Carlo Mertens. Momenteel studeer ik nog steeds aan de jazzafdeling van de kunsthumaniora van Brussel.


Jonathan Ackaert * trombone

Jonathan Ackaert, geboren op 27 juli 1992, startte zijn muzikale carrière op 14-jarige leeftijd aan de Academie voor Podiumkunsten te Gent voor klassiek trombone bij Frederik Heirman, Rudy Reunes en Hans Bossuyt. Op 18-jarige leeftijd ving hij zijn Conservatoriumstudies Lichte Muziek aan bij Marc Godfroid te Gent. Ook krijgt hij daar les van onder meer Bart Defoort, Hans van Oost (ensemble) en Leon Lhoest (harmonie).  Jonathan Heeft ervaring in zowel Symfonische Bezetting als Bigband of combo. Hij is verbonden aan Sugarfree Bigband en Fatback Brass Band. Verder speelt hij ook nog als free-lance muzikant bij verscheidene groepen en Bigbands. Jonathan is gepassioneerd door jazz en het aspect van het entertainment. Jonathan houdt van een spelletje biljart en onvoorspelbare Gentse nachten.

 

Egor Doubay  * tenorsax

Egor Doubay, geboren op 25 maart 1995. Egor begon zijn muzikale opleiding wanneer hij 6 jaar oud was (SAMWD Lier). Hij kreeg les van Han Flintrop en vervolgens bij Bart Borremans. Momenteel studeert Egor aan De!Kunsthumaniora waar hij les krijgt van Tom van Dyck, Sara Meyer, Piet Verbist, Jack Coenen,… Egor Doubay kreeg de kans om volgend jaar een vervroegde opleiding te starten aan het conservatorium van Antwerpen, en is steeds meer actief in scholen in het buitenland. Egor Doubay heeft al met enkele grote namen op podium gestaan zoals: Kerry Moffit, Martin Labbe, Jan Van Elsacker, Jan Menu, Ben Sluijs, Stefaan Debevere, Jean-Bosco Safari, Marijn Devalck,… Egor Doubay is actief bij: Big Band Lier, SAMWD7TET, Egor Doubay trio, Jazzilan. En is vaak als solist te zien bij meerdere bands. Egor is een SIG productions Artist, en winnaar van het DMO.

 

Warre Van de Putte * altsax

Warre Van de Putte is een 17 jarige saxofonist.
 Op zijn 9 jaar kreeg Warre zijn eerste saxles. Hij begon met alt-saxofoon en speelt nu tenorsax. Hij kreeg les van o.a. Andy Declercq, Roeland Vanhoorne, Raf Minten (conservatorium Gent), ook volgde hij stages bij o.a. Bart Defoort (conservatorium Gent), Jeroen Van Herzeele (conservatorium Brussel). Hij speelt alt-saxofoon bij het Gent Youth Jazz Orchestra en tenor bij zijn eigen groep: No Trio.

  

Harrison Steingueldoir * piano

Harrison Steingueldoir (°1995) is geboren in Knokke-Heist. Hij ging in deKunstAcademie in Knokke van start  toen hij 8 jaar was. Na zijn klassieke opleiding bij Kristof Allaert van 4 jaar kon hij kiezen tussen klassiek en/of jazz. Hij deed beiden, maar de jazz overmeesterde hem al van in het begin, waardoor hij zijn klassieke opleiding op de lange baan schoof. Werner Meert is zijn leraar piano en mentor die hem al van het begin op het goede spoor zette. Hij kreeg reeds theorie lessen en songwriting van Janos Bruneel en combolessen van Werner Meert, Janos Bruneel, Jean-Louis Rassinfosse, Mike Rossi, Fabrice Alleman, Jeroen Van Herzeele, Richard Rousselet en vele anderen. Al snel kreeg hij privéles van Free Desmyter en later van Ron Van Rossum. Na het voltooien van de middelbare graad in de jazzafdeling in de muziekschool, ontving Harrison een studiebeurs van De Marnixring afdeling 'de Blinckaert' in juni 2010. Op de jazzstages van Les Lundis d’Hortense (Wépion) en Halewyn kreeg hij de kans om pianoleraren zoals Ewout Pierreux, Christoph Erbstösser, Ivan Paduart, Ron Van Rossum en Erik Vermeulen te ontmoeten. Op 8 mei 2011 heeft het jazz kwartet 'Matris Prica' van de deKunstAcademie Knokke-Heist, waarin Harrison meespeelde, de eerste prijs gewonnen van de tweejaarlijkse muziekwedstrijd ‘Roger Carmé’ in Geraardsbergen. Harrison kreeg hiernaast nog de speciale prijs voor ‘Beste Solist’. Op 17 november 2011 behaalde hij samen met het Matris trio 1ste laureaat met 95 % op de Dexia Classics. 
Verder speelt hij nog met Just Friends en Conny Clement Quartet.

 

Els Verbruggen  * bastrombone

Els Verbruggen startte haar muzikale loopbaan op 15-jarige leeftijd aan de academie van Willebroek in de klas van Frans Violet. Drie jaar later startte ze haar hogere studies klassieke muziek aan het Lemmensinstituut in Leuven, waar ze bastrombone studeerde in de klas van Michel Tilkin. Naast haar klassieke opleiding kreeg ze ook regelmatig de kans om in big bands te spelen, waardoor de interesse voor jazz al snel werd opgewekt. Na haar studies aan het Lemmensinstituut afgewerkt te hebben, besloot ze om verder te gaan in de jazz. Sinds 2012 studeert ze verder aan het conservatorium van Rotterdam waar ze les krijgt van Ilja Reijngoud, Bart Van Lier, Brandt Attema en Mark Boonstra. Els speelde in verschillende orkesten waaronder het JM Jazz World Orchestra, het Nationaal Jeugd Jazz Orkest van Nederland, het Brussels Youth Jazz Orchestra en nog vele andere big bands in België en Nederland.

 

Stijn De Raes * tenorsax

Stijn De Raes, geboren op 27 december 1990, startte reeds op 8-jarige leeftijd met muzikale studies. Hij volgde pianoles en begeleidingspraktijk aan de gemeentelijke muziekacademie van Lebbeke bij Stefaan De Lange en saxofoon bij Lieve Van Neyghem.
Volgde tijdens zijn humanioraperiode  les aan de kunsthumaniora Brussel, klassiek saxofoon bij Tijl Verhaeghe en jazzsaxofoon bij Dieter Limbourg en Wietse Meys. Slaagde daarna voor het ingangsexamen aan het Lemmensinstituut. Daar volgde hij  Jazz-saxofoon bij Frank Vaganée en kreeg hij er verder nog les van Bart Van Caeneghem en Peter Hertmans, Ron Van Rossum, Dré Pallemaerts. Tijdens die periode volgde hij masterclasses bij John Ruocco, Dave Liebman en Robin Verheyen.
Momenteel volgt hij les aan de jazzstudio van Antwerpen waar hij saxofoon volgt bij Koen Nys. Verder krijgt hij nog les van Herman Pardon, Richard Rousselet, Dree Peremans, Gunther Valckeniers. In februari 2012 was hij te gast als solist bij het Nato Jazz Orchestra.
Stijn heeft zijn eigen jazzquintet en is als vaste saxofonist verbonden aan de VRT Bigband, Art-Times Music company en de totaalspektakel-organisatie Falthé uit Aalst en werkt als freelance musicus mee aan verschillende producties.

 

Kobe Boon * contrabas

Kobe Boon (°15/01/1992) begon op zijn 15de basgitaar te spelen en begon kort daarna les te volgen bij Wouter Berlean in de academie voor podiumkunsten in Gent. In 2010 startte hij met zijn studies aan het conservatorium van Gent. Hier kreeg hij les van Stefan Lievenstro, Christophe Devisscher en Nic Thys. Al snel raakte hij in de ban van de contrabas en begon zich in 2011 ook op dit instrument serieus toe te wijden. Kobe musiceert in verscheidene vaste projecten (zoals het pianotrio 'Steiger' en het 'Artan Buleshkaj Quartet/Quintet') en deelde al het podium met mensen als Bekka Stevens, Bob Mover, John Snauwaert, Pierre Vaiana, ...

 

Matthias Lemmens * trompet

Matthias Lemmens, geboren op 12 augustus 1990, startte op zijn 12de met trompetlessen bij Rudy Reunes. Later volgde hij nog lessen bij Hans Bossuyt, Bart Maris en Marie-Anne Standaert. Als vast lid speelt hij momenteel bij Fatback Brassband, ’t Schoon Vertier, Moo Juice en nog enkele andere projecten. Daarnaast kreeg hij ook de kans reeds in
verschillende andere bands te mogen invallen en zo meer ervaring op te doen. Op zijn 18de besloot hij eerst een Master in Bedrijfspsychologie en Personeelsbeleid te behalen alvorens verder te gaan in de muziek. Momenteel volgt hij het eerste jaar  jazz op het conservatorium te Gent waar hij onder andere les kr
ijgt van Carlo Nardozza (trompet) en Erik Vermeulen (combo).

 

Sofiane * trompet

Al sinds zijn geboorte was Sofiane gegrepen door muziek. Na zijn eerste muzikale stappen te hebben gezet aan de muziekakademie van Wemmel, waar hij 10 jaar lang lessen klassiek piano volgde, kwam hij in aanraking met jazz. Toen hij tijdens zijn studie een tentoonstelling in Parijs bezocht over Miles Davis, ontstond ook zijn passie voor het spelen van trompet, wat hij sindsdien nooit meer heeft losgelaten. Eenmaal afgestudeerd als handelsingenieur, werd Sofiane muzikaal verder gevormd door Michel Paré (jazz trompet), Eve Beuvens (combo) en Paul Lauwers (klassiek trompet). Ook deed hij belangrijke ervaring op tijdens meerdere masterclasses en stages (ondermeer met Richard Rousselet en Jean-Paul Estiévenart). Hoewel hij zich nog maar een paar jaar heeft toegelegd op trompet, speelt Sofiane inmiddels in diverse jazz projecten en is hij vaak te zien op verschillende jamsessies.

Cedric De Lat * trompet

Cedric De Lat, geboren op 13 februari 1997, zette zijn eerste stappen in het muziekwereldje te Geraardsbergen onder het toeziend oog van Lode Mertens. Rond diezelfde periode, 2006, startte hij ook met het volgen van pianolessen van aanvankelijk Marc Gerrain en later Peter Rickeboer. Dit alles zette zich verder tot 2010, het jaar waarin hij werd gebeten door de jazzmicrobe. Muziek nam steeds een groter deel van zijn tijd in beslag en de trompet van Cedric nam de bovenhand van zijn piano. Door lessen van onder andere Frank Vagané, Carlo Nardozza, Nico Schepens, Marc Godfroid en (nog steeds) Lode Mertens vermenigvuldigden diezelfde jazzmicroben zich ongelooflijk snel. Vandaag, op 17-jarige leeftijd, is Cedric regelmatig te beluisteren bij Big Band 86, het Ghent Youth Jazz Orchestra en op recepties, feesten en allerlei evenementen.

 

Artan Buleshkaj * gitaar

Artan Buleshkaj, geboren op 30 december 1993, begon met gitaar spelen op veertienjarige leeftijd. Na een jaar klassieke gitaar te hebben gevolgd bij Freek de Meester in de academie voor woord en kunst te Ronse, begon hij zich te verdiepen in de meer hedendaagse muziekvormen zoals rock en heavy metal.
De interesse voor jazz kwam er in zijn 17de levensjaar, toen hij in zijn allereerste jazzcombo les begon te volgen onder leiding van trompettist Joachim Vanhoecke. Daar leerde hij moderne jazzartiesten en -groepen kennen. Na zich een jaar intensief te hebben ondergedompeld in het hoe en wat van de jazz besloot hij zich volledig te wijden aan deze muziek en nam hij de ingangsproef af aan het conservatorium te Gent, waar hij nu al anderhalf jaar lessen volgt bij docenten zoals Hans van Oost, Leon Lhoëst, Christophe Devisscher, Arnoud Gerritse, Joppe Bestevaar, enz...
In zijn korte carrière in het conservatorium heeft Artan al de eer gehad masterclasses en Workshops te mogen volgen bij grootheden zoals: Roni Ben-Hur, Dick Oatts, Gary Smulyan, Jef Neve, Bob Mover, Henry Grimes, Serge Lazarevitch, Joshua Redman, e.a. 
Artan laat zich in zijn spel graag beïnvloeden door gitaristen als Kurt Rosenwinkel, Bill Frisell, Gilad Hekselman, Allan Holdsworth, ...

 

Evelien De Jaeger * zangeres

Evelien De Jaeger (Gent, °04/08/1986) was al vroeg gebeten door de passie voor muziek en theater. Ze studeerde vanaf 1994 deeltijds kunstonderwijs (woord en muziek). Ze kreeg hier een klassieke opleiding dwarsfluit. Vanaf 2005 volgde ze jazz zang bij zangeres Ilse Duyck. Dit deed ze gedurende haar volledige opleiding sociologie aan de universiteit Gent. In die tijd zette haar eerste stappen als leadzangeres. Ze zong bij Airfields, een eclectische poprock band met weidse jazzinvloeden onder leiding van Jo De Geest met onder meer bassist Lieven Van Pee. Nadien zong ze onder meer in Braskk (popfunk covers), The groovy sisters en King of the Fugazis (P-funk). In juni 2009 werd Evelien toegelaten op het conservatorium van Gent. Hier brachten Kristen Cornwell en Anu Junnonnen haar de kneepjes van de jazz zang en improvisatie bij. Sinds verschillende jaren zingt Evelien in verschillende projecten. Ze is lead in ‘the monkey butlers bigband’. Daarnaast is ze 1 van de drie leading ladies bij ‘Midnight Blue Birds’, een retro swing jazz groep, waarvoor ze de teksten van de eigen nummers schrijft.


Jaron Wittevrongel * altsax

Ik ben 21 en ben op mijn 8e begonnen met klassiek sax aan DKO in Tielt. Ik ben begonnen op alt saxofoon en ben daar altijd bij gebleven. Na mijn klassieke opleiding ging ik les volgen aan het MUDA. Ik heb les gehad van o.a. Joppe Bestevaar, Steven Delannoye, Raf Minten, Roeland Vanhoorne, Tom Callens, Andy Declerck.


Mathias Vercammen * drums
Mathias Vercammen begon zijn muzikale carrière in de muziekschool van Knokke waar hij les kreeg van Yves Peeters. De laatste 2 jaar van zijn middelbaar ging hij naar Kunsthumaniora MUDA te Gent. Nu studeert hij aan het Conservatorium van Antwerpen waar hij les krijgt van Jan de Haas en Teun Verbruggen. Daarnaast volgde hij workshops met o.a. Justin Faulkner, Eric Revis, Aaron Parks, Dré Pallemaerts, ... In 2011 won hij reeds de Dexia Classics en nam deel aan de 'STORM-Wedstrijd'(2013). Hij speelt met Matris trio, waarmee hij al in Noorwegen en Italie heeft mogen mee spelen. Ook heeft hij de kans om af en toe met muzikanten zoals Marjan Van Rompay, Steven Delannoye, Lieven van Pee en Bram De Looze te spelen.