Publicaties
Lees het tijdschrift Jazz&mo’, ga op ontdekkingsreis in een eeuw jazz of leer alles over jazzharmonie
Lees het tijdschrift Jazz&mo’, ga op ontdekkingsreis in een eeuw jazz of leer alles over jazzharmonie
Jazz&mo’ is een verhaal over jazz. Het is een blad met een groovy flow, fijne interviews, pittige columns en sterke foto’s. We vertrekken vanuit de Lage Landen, maar doen verder net zo min aan grenzen als het genre waarover we het hebben. Het blad speelt met de veelzijdigheid, de avonturen en de tendensen van jazz vandaag. Jazz&mo’ belooft haar fans zin in jazz. Om op podia te ontdekken, om naar te luisteren, om zelf te spelen!
Een magazine dat 4 keer per jaar verschijnt, brengt geen nieuws heet van de naald. Het mikt op belevenis en service. Elk nummer krijgt een thema (poulains, cross-over, classics, festivals, gitaren, van mijn land, vrije improvisatie, blazers, jams, creatie…) én een eigen playlist. Bij interviews geven we inspiratiebronnen, albums en aankomende gigs mee. Geïnspireerd door het thema brengen we verhalen op zo’n manier dat de lezer achteraf denkt: wow, zo had ik het nog niet bekeken!
Ondanks dat we nog steeds blijven investeren in een papieren versie, houden we de impact op het milieu zo laag mogelijk. Elk exemplaar wordt CO² neutraal gedrukt op FSC gecertificeerd papier en verzonden onder ecofolie. In 2017 kreeg het magazine, dat al sinds 2000 bestaat, een volledige make-over. Een nieuwe lay-out, ander papier, nog steeds veel aandacht voor sterke fotografie en inhoudelijk zit alles in een strakker jasje. En! Het kreeg een nieuwe naam. Jazz&mo’ verwijst uiteraard naar Jazzmozaïek, naar de reus op wiens schouders we verder bouwen, maar het betekent ook jazz and more en klinkt als jazzmodes, modern jazz, Satchmo,…
Meer info?
Wat als je meer in je kot moet blijven dan je eigenlijk lief is? Dan is er meer tijd voor muziek. Toen in het voorjaar de culturele sector op slot ging, schakelde Muziekmozaïek snel om een aantal ‘initiatieven voor folk- en jazzmuzikanten in gekke tijden’ te lanceren. Onder het motto Het Kot is van Ons!, een knipoog naar ‘de koers is van ons’. Daar hoorde ook een compositieopdracht bij om muzikanten uit hun kot te lokken. 39 muzikanten schreven hun lockdowntune. De partituren zijn nu gebundeld in een mooie uitgave en kunnen niet wachten om door jou gespeeld te worden. Leuke extra: elke muzikant geeft een woordje uitleg over het nummer. Speel ze, arrangeer ze, maak ze je eigen en deel ze met anderen!
De ondertitel van De Jazzboom heeft het over een eeuw groei en snoei van de jazz. Het zoveelste boek over jazzgeschiedenis dus? Eerder een ontdekkingsreis, een eerste verwondering vol smakelijke anekdotes, gastcolumns, tekeningen en afspeellijsten. Ja, natuurlijk zit er muziek in! En dat alles in mensentaal, want dat blijft hangen. Het is een hapje van de chef dat smaakt naar meer. De Jazzboom geeft je verhalend inzicht, zodat je jazz beter begrijpt, kan plaatsen en ook een stukje eigen kunt maken. Als je daar zin in hebt. ‘Talking about music is like dancing about architecture‘, zei Thelonious Monk. Dus sit back, relax en ontdek!
Ins en Outs van Jazzharmonie is er voor alle muzikanten en geïnteresseerden in de wondere wereld van de jazz. Alle artikels over jazzharmonie die Leon J. Lhoëst sinds 2001 schreef voor het tijdschrift Jazz&mo’ (voorheen Jazzmozaïek), werden gebundeld in een handig naslagwerk met verschillende topics. De weerslag van zijn jarenlange expertise als docent aan verschillende concervatoria, pianist, arrangeur en componist vind je erin terug. Een aanrader voor iedereen die wil kennismaken of zich verdiepen in de improvisatorische en harmonische aspecten van de jazzmuziek. Begrijpbaar, vlot geschreven en doorspekt met praktische voorbeelden!