Vergoedingen
update: 18.12.2023
update: 18.12.2023
Hoe kan je je in de amateurkunstensector laten vergoeden, als muzikant, als lesgever of als vrijwilliger? En hoe zit dat nu als je organisator bent?
Op deze vragen vind je hieronder de antwoorden in een notendop.
Voor meer gedetailleerde informatie en bij vragen kan je aankloppen bij de bevoegde instanties.
Samengevat zijn dit de verschillende vergoedingswijzen die vanaf 1 januari mogelijk zijn:
Wat betekent dit voor kunstenaars?
Wat betekent dit voor opdrachtgevers?
Hoe gebruik je een AKV in de praktijk?
Een veelgebruikte manier om uitbetaald te worden als kunstenaar is de kleine vergoedingsregeling of KVR. De KVR is een forfaitaire kostenvergoeding die specifiek voor kunstenaars in het leven geroepen is. Je hoeft op deze inkomsten geen belastingen of sociale bijdragen te betalen, maar je bouwt er ook geen rechten mee op. De kunstenaarskaart is verplicht als je als kunstenaar gebruik wil kunnen maken van de kleine vergoedingsregeling. Het is een all-in kostenvergoeding, je kan deze niet combineren met andere vergoedingen, zoals een kilometervergoeding.
De amateurkunstenvergoeding (AKV) is een vergoeding voor artistieke prestaties. Ze is ook combineerbaar met een beperkte reële verplaatsingsonkostenvergoeding. Je hoeft op deze inkomsten geen belastingen of sociale bijdragen te betalen, maar je bouwt er ook geen rechten mee op.
Het kunstwerkattest is er voor professionele kunstwerkers/uitvoerders. Er zijn 3 types: gewoon kunstwerkattest, kunstwerkattest “plus”, kunstwerkattest “starter”.
Alle info is gebaseerd op en valt na na te lezen via www.artistatwork.be en www.cultuurloket.be.